Kyllä täällä Kaukovainiolla ruokaakin osataan tehdä!
7-luokkalaiset ovat edenneet kotitalouden opiskeluissaan jauhelihaan ja sen
käsittelyyn. Ensimmäisenä jauhelihapaketin pääsi korkkaamaan 7B-luokkalaisista
koostuva ryhmä. Oppilaiden tehtävänä oli valmistaa jauhelihakastike kokonestesuuruksella.
Tällöin jauhot ja vesi lisätään samanaikaisesti ruskistetun jauhelihan ja sipulin
joukkoon paistinpannulle, että kastikkeesta saadaan sakeampaa. Kastikkeen
ollessa kuumaa vehnäjauhojen tärkkelys sitoo itseensä nestettä ja turpoaa,
jolloin toivottu rakenne syntyy. Tämän jälkeen jokainen ryhmä maustoi
kastikkeensa varsin ansioituneesti ja haudutti sitä vielä tovin miedommalla
lämmöllä.
Jauhelihakastikkeen lisukkeena tarjottiin pastaa. Pastasta
opimme, että se on yleisimmin vehnäjauhoista, perinteisesti durumvehnästä ja
vedestä valmistettu hyvänmakuinen ja suosittu elintarvike. Kuten meitä
ihmisiäkin, niin myös pastoja on kovin monia erilaisia – muotoisia ja kokoisia.
Tällä kertaa käytimme fusillin muotoon tehtyä pastaa, jonka keitimme kattilassa
kypsäksi 11 minuutissa kiehuvassa vedessä höystettynä pienellä määrällä suolaa
ja öljyä. Ilman kantta!
Kuva kaupalliselta sivustolta
Tutustu täällä myös muihin pastan muotoihin!
Ettei
lautasmalli unohtuisi, raastoimme jauhelihakastikkeen ja pastan seuraksi
porkkanaa. Raastaminen kävi siihen ryhtyneiltä leikiten ja kyseinen ruokalaji olikin
kaikessa yksinkertaisuudessaan menestys. Aina makunautintoon ei tarvitse sotkea
montaa raaka-ainetta, kun on yksi hyvä. Puutarhaliitto ry ja Kotimaiset
kasvikset ry eivät olleet väärässä, kun vuonna 2000 valitsivat porkkanan Vuoden
vihannekseksi. Mikä onni ja ilo onkaan huomata, kun tuolloin syntyneet, nyt
13-vuotiaat kotitaloustaitajat osaavat arvostaa kyseistä voittajaa. Ravintoarvo
tällä juureksella on nimittäin erinomainen, siitä tarkemmin täällä: faktoja porkkanasta
Päivän lopputulokset olivat maittavia, minkä korkea-arvoiset
maistajatkin kävivät toteamassa. Lautasille ei jäänyt mitään!
Kuvat: Viivi 7B
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti