tiistai 1. lokakuuta 2013

Kaukovainiolla myös kokataan!Kyllä täällä Kaukovainiolla ruokaakin osataan tehdä! 7-luokkalaiset ovat edenneet kotitalouden opiskeluissaan jauhelihaan ja sen käsittelyyn. Ensimmäisenä jauhelihapaketin pääsi korkkaamaan 7B-luokkalaisista koostuva ryhmä. Oppilaiden tehtävänä oli valmistaa jauhelihakastike kokonestesuuruksella. Tällöin jauhot ja vesi lisätään samanaikaisesti ruskistetun jauhelihan ja sipulin joukkoon paistinpannulle, että kastikkeesta saadaan sakeampaa. Kastikkeen ollessa kuumaa vehnäjauhojen tärkkelys sitoo itseensä nestettä ja turpoaa, jolloin toivottu rakenne syntyy. Tämän jälkeen jokainen ryhmä maustoi kastikkeensa varsin ansioituneesti ja haudutti sitä vielä tovin miedommalla lämmöllä.


 

Jauhelihakastikkeen lisukkeena tarjottiin pastaa. Pastasta opimme, että se on yleisimmin vehnäjauhoista, perinteisesti durumvehnästä ja vedestä valmistettu hyvänmakuinen ja suosittu elintarvike. Kuten meitä ihmisiäkin, niin myös pastoja on kovin monia erilaisia – muotoisia ja kokoisia. Tällä kertaa käytimme fusillin muotoon tehtyä pastaa, jonka keitimme kattilassa kypsäksi 11 minuutissa kiehuvassa vedessä höystettynä pienellä määrällä suolaa ja öljyä. Ilman kantta!Kuva kaupalliselta sivustolta Tutustu täällä myös muihin pastan muotoihin!
  
Ettei lautasmalli unohtuisi, raastoimme jauhelihakastikkeen ja pastan seuraksi porkkanaa. Raastaminen kävi siihen ryhtyneiltä leikiten ja kyseinen ruokalaji olikin kaikessa yksinkertaisuudessaan menestys. Aina makunautintoon ei tarvitse sotkea montaa raaka-ainetta, kun on yksi hyvä. Puutarhaliitto ry ja Kotimaiset kasvikset ry eivät olleet väärässä, kun vuonna 2000 valitsivat porkkanan Vuoden vihannekseksi. Mikä onni ja ilo onkaan huomata, kun tuolloin syntyneet, nyt 13-vuotiaat kotitaloustaitajat osaavat arvostaa kyseistä voittajaa. Ravintoarvo tällä juureksella on nimittäin erinomainen, siitä tarkemmin täällä: faktoja porkkanasta
 


Päivän lopputulokset olivat maittavia, minkä korkea-arvoiset maistajatkin kävivät toteamassa. Lautasille ei jäänyt mitään!

Kuvat: Viivi 7B

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti