tiistai 8. lokakuuta 2013

Kalaa Köökissä!Tänään oli kalapäivä. Opimme, että niin meidän kuin kaikkien muidenkin kannattaisi syödä kalaa muun muassa siksi, että siitä saamamme monityydyttymättömät rasvahapot ovat suotuisia niin aivojen, keskushermoston kuin näkökyvynkin kehitykselle. Kalasta saamme myös proteiinia, B12-vitamiiniä ja seleeniä sekä erityisesti luustollemme niin kovin tärkeää D-vitamiinia. Kalaa tulisikin syödä kahdesti viikossa eri kalalajeja vaihdellen!


Lisää tietoa kalasta voit lukea esimerkiksi Pro Kala ry:n sivuilta. Sieltä löydät myös lukuisia erilaisia reseptejä ja vinkkejä kalan valmistukseen. 

Päivän ateriamme sisälsi uunikalaa tomaattikastikkeessa, keitettyjä perunoita ja vihersalaattia. Jälkiruokana oli 8-luokkalaisten jalosti 7-luokkalaisille jättämää Ahvenanmaan pannukakkua, jolle taikinassa käytetyt mannapuuro ja kardemumma antoivat sille ominaisen makuvivahteen. Kalana käytimme pakasteseitiä, mikä herätti aluksi monissa ennakkoluuloja. Tuo näppäränä arjen pelastajana tunnettu pakaste osoittautui vallan herkulliseksi raaka-aineeksi ja makunautinto oli taattu! Kala jaettiin valmiiksi annospaloihin ja aseteltiin voidellulle vuoalle ja päälle ripoteltiin suolaa. Sipulit pilkottiin ja tomaatit viipaloitiin ja aseteltiin kalapalojen päälle. Kastike valmistui sekoittamalla ruokakerma, tomaattimurska ja sitruunapippuri keskenään, minkä jälkeen se kaadettiin tasaisesti vuokaan. Kypsensimme paistosta noin 30 minuuttia. Paistamisen loppuvaiheilla ripottelimme vuokaan vielä juustoraastetta, joka sulaessaan viimeisteli lopputuloksen!


Kuva: Sonja 7B


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti