Tänään oli kalapäivä. Opimme, että niin meidän kuin kaikkien
muidenkin kannattaisi syödä kalaa muun muassa siksi, että siitä saamamme
monityydyttymättömät rasvahapot ovat suotuisia niin aivojen, keskushermoston
kuin näkökyvynkin kehitykselle. Kalasta saamme myös proteiinia, B12-vitamiiniä
ja seleeniä sekä erityisesti luustollemme niin kovin tärkeää D-vitamiinia.
Kalaa tulisikin syödä kahdesti viikossa eri kalalajeja vaihdellen!
Lisää tietoa kalasta voit lukea esimerkiksi Pro Kala ry:n
sivuilta. Sieltä löydät myös lukuisia erilaisia reseptejä ja vinkkejä kalan
valmistukseen.
Päivän ateriamme sisälsi uunikalaa tomaattikastikkeessa, keitettyjä perunoita ja
vihersalaattia. Jälkiruokana oli 8-luokkalaisten jalosti 7-luokkalaisille
jättämää Ahvenanmaan pannukakkua, jolle taikinassa käytetyt mannapuuro ja
kardemumma antoivat sille ominaisen makuvivahteen. Kalana käytimme
pakasteseitiä, mikä herätti aluksi monissa ennakkoluuloja. Tuo näppäränä arjen
pelastajana tunnettu pakaste osoittautui vallan herkulliseksi raaka-aineeksi ja
makunautinto oli taattu! Kala jaettiin valmiiksi annospaloihin ja aseteltiin
voidellulle vuoalle ja päälle ripoteltiin suolaa. Sipulit pilkottiin ja
tomaatit viipaloitiin ja aseteltiin kalapalojen päälle. Kastike valmistui
sekoittamalla ruokakerma, tomaattimurska ja sitruunapippuri keskenään, minkä
jälkeen se kaadettiin tasaisesti vuokaan. Kypsensimme paistosta noin 30
minuuttia. Paistamisen loppuvaiheilla ripottelimme vuokaan vielä
juustoraastetta, joka sulaessaan viimeisteli lopputuloksen!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti